Fenbilimleri.net | Fen Bilimleri İçerikleri
Sitemizin alt kısmından yorum yazarak ve sitemizi arkadaşlarınız ile paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Solunum Sistemi Konu Anlatımı

6.Sınıf Fen Bilgisi 2.Ünite Vücudumuzdaki Sistemler 4.Konu Solunum Sistemi Özet Ders Notu
Özet Ders Notu indirme bağlantısı sayfanın en alt kısmındadır.

Konuya ait kazanımlar.
F.6.2.4.1. Solunum sistemini oluşturan yapı ve organların görevlerini modeller kullanarak açıklar.

Soluduğumuz havada bulunan gerekli gazları hücrelere taşımak ve hücrelerdeki atık gazları vücut dışına iletmek için bir araya gelmiş organların oluşturduğu sisteme solunum sistemi denir.

Hücreler ihtiyaç duydukları enerjiyi, besinleri oksijenle parçalayarak elde eder.

Besinlerin parçalanması için gerekli oksijen, soluk alma sırasında vücuda alınır.

Besinlerin hücrede oksijen ile parçalanmasının ardından oluşan bir atık madde olan karbondioksit ve bir miktar su buharı, soluk verme sırasında vücuttan uzaklaştırılır.

Solunum Sistemini Oluşturan Yapı ve Organlar


Burun: Hava giriş ve çıkışı gerçekleşir. Yapısında kıllar, kılcal kan damarları ve mukus salgısı üreten tabaka bulunur. Burundaki kıllar ve mukus, havayla gelen toz parçalarını tutar. Mukus havayı nemlendirir. Kılcal kan damarları ise havayı ısıtır.

Yutak: Ağız ve burun boşluğuyla yemek ve soluk borusunun birleştiği yerdir. Burun yoluyla alınan hava yutağa geçer.

Gırtlak: Yutak ile soluk borusu arasında yer alır. Yutaktan gelen havayı soluk borusuna iletir. Burada sesin oluşmasını sağlayan ses telleri bulunur.

Soluk Borusu: Gırtlaktan gelen havanın akciğerlere ulaşmasını sağlar. Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan oluşur. İç kısmını kaplayan bir zar vardır. Bu zar kaygan ve yapışkan bir sıvı üreterek toz ve mikropları tutar. Tutulan toz, mikrop ve yabancı maddeler balgam olarak vücuttan dışarı atılır.

Akciğerler: Nefes alıp-verme yoluyla temiz havanın vücut içine alınmasını ve kirli havanın vücut dışına atılmasını sağlayan organlardır. Akciğerler, göğüs kafesi içinde yer alan pembe renkli, süngerimsi görünüşte organlardır. Akciğerler, sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşur. Sol taraftaki akciğer, hemen altında kalp bulunduğu için daha küçüktür. Soluk borusu akciğere girerken bronş adı verilen iki kola ayrılır. Bronşlar akciğere girdikten sonra çok sayıda kollara ayrılır. Bu kolların her birine bronşçuk adı verilir. Bronşçukların ucunda alveol adı verilen hava keseleri bulunur.

Not: Egzersiz yaptığımızda kullandığımız kaslar, çok enerji harcadığı için daha çok oksijene ihtiyaç duyar. Vücut, bu enerji ihtiyacını hızlı soluk alıp vererek karşılayabilir. Egzersize devam ettiğimiz süre içinde soluk alıp verme sayısı her dakikada daha da artar.
Diyafram: Akciğerlerin çalışmasını destekleyen güçlü bir kastır. Kasılıp gevşeyerek akciğerlere hava giriş çıkışı sağlar.
Soluk alma sırasında diyafram ve kaburgalar arası kaslar kasılarak göğüs kafesi genişler. Akciğerlere hava dolar.
Soluk verme sırasında diyafram ve kaburgalar arası kaslar gevşeyerek göğüs kafesi daralır. Hava dışarı verilir.

Yorum Gönder

7 Yorumlar
* Lütfen yorum yazarken dikkatli olun. Yorumlar yönetici onayından geçmektedir.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area